Za zaštitu životne sredine u Vojvodini 200 miliona dinara

Bez autora
Mar 29 2012

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić danas su u Vladi Vojvodine potpisale ugovor, vredan 200 miliona dinara. Ova finansijska sredstva će se, putem javnog konkursa, utrošiti na različite projekte održivog upravljanja životnom sredinom na teritoriji AP Vojvodine u 2012. godini. Kao i prethodne dve godine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine je aplicirao kod republičkog Fonda za zaštitu životne sredine sa "Projektom održivog upravljanja životnom sredinom na teritoriji AP Vojvodine u 2012. godini". Projekat je prepoznat kao kvalitetan i značajan, Fond je za njegovu realizaciju obezbedio 200 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat će, kao koordinator projekta, narednih dana raspisati konkurs.

Za projekte održivog upravljanja životnom sredinom u Vojvodini 220 milionaPokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić danas su u Vladi Vojvodine potpisale ugovor, vredan 200 miliona dinara.

Ova finansijska sredstva će se, putem javnog konkursa, utrošiti na različite projekte održivog upravljanja životnom sredinom na teritoriji AP Vojvodine u 2012. godini.

Kao i prethodne dve godine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine je aplicirao kod republičkog Fonda za zaštitu životne sredine sa "Projektom održivog upravljanja životnom sredinom na teritoriji AP Vojvodine u 2012. godini". Projekat je prepoznat kao kvalitetan i značajan, Fond je za njegovu realizaciju obezbedio 200 miliona dinara.

Pokrajinski sekretarijat će, kao koordinator projekta, narednih dana raspisati konkurs. Na konkurs mogu da se prijave lokalne samouprave, udruženja građana, stručne i specijalizovane ustanove, upravljače zaštićenih područja.

Putem konkursa sufinansiraće se ključni projekti iz različitih oblasti održivog upravljanja životnom sredinom, kao što su upravljanje otpadom, monitoring kvaliteta životne sredine, podizanje zaštitnih zelenih pojaseva, upravljanje prirodnom baštinom i zaštićenim područjima i drugi. Za ove namene obezbeđeno je 220 miliona dinara, i to 200 miliona Fond i 20 miliona resorni pokrajinski sekretarijat.

Podizanje kvaliteta upravljanja otpadom u ovoj godini realizovaće se, u svim opštinama i gradovima u Vojvodini, a posebno u severnom i južnom Banatu, kroz projekte obezbeđivanja kanti i kontejnera za odlaganje otpada. Podržaće se projekti monitoringa kvaliteta ambijentalnog vazduha, buke, te nepoljoprivrednog tla u naseljima, industrijskim zonama, zonama deponija i zaštićenim područjima, zatim kontrole kvaliteta površinskih i podzemnih voda, kao i izrada studije o uticaju alergenih biljaka u vazduhu.

Sredstva su namenjena i za projekte uređenja prostora i podizanje zaštitnih zelenih pojaseva. U Vojvodini se nalazi bogata prirodna baština i više od 120 zaštićenih područja. Zaštitom biodiverziteta obuhvaćen je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta i zato će i ove godine biti finansijskih podržani projekti na aktivnoj zaštiti i sanaciji, monitoringa osetljivih ekosistema, zaštićenih biljnih i životinskih vrsta.

Posebno ulogu na očuvanju životne sredine i do sada su imala udruženja građana i zato će i ove godine njihovi pojekti biti podržani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik